سانروف چیست– در سال های اول دهه بیست قرن نوزدهم، کم کم ماشین هایی روی کار آمدند که یک سقف آهنی در عقب داشتند و سرنشینان قسمت جلوی خودرو بالای سر خود پوششی نداشتند. این خودرو ها در زمان خود جزو خودرو های لاکچری و گران قیمت محسوب میشدند و بان نام های سدان و کوپه شناخته میشدند.
اواخر همین دهه بود که سقف های فلزی گوناگون تر شدند و به طرزی پیشرفته تر نیز عمل میکردند. در خودرو های جدید، سقف های فلزی وجود داشتند که قسمتی آن ها درون شکاف سمت دیگر سقف خودرو پنهان میشد.
کم کم خودرو هایی با سقف های کاملا فلزی وارد بازار شدند که نام سدان بر آن ها گذاشته شد و بعد ها، خودرو های کوپه دارای سقف های فلزی و پارچه ای جمع شونده شدند.
سانروف های خودرو معمولاً به سه نوع اصلی تقسیم میشوند: سانروف شیبدار، سانروف کشویی و سانروف پانورامیک. در سانروف های شیبدار شاهد بالا رفتن پانل شیشهای هستیم تا به این ترتیب بخش مدنظر باز شود. در سانروف های کشویی سطح شیشهای بالا نمیرود و به جلو و عقب کشیده میشود تا سانروف باز یا بسته شود. نهایتاً به سانروف های پانورامیک میرسیم که یک پانل شیشهای بزرگ بوده و کل سقف را در برمیگیرد.
مزیتهای سانروف خودرو
علاوه بر زیبایی ظاهری که سانروف ایجاد میکند مزیتهای دیگری نیز وجود دارد:
بهبود تهویه داخل کابین: اگر شیشه خودرو را در ترافیک باز کنید حجم قابلتوجهی از آلایندهها و ذرات وارد کابین خواهند شد اما درصورتیکه از سانروف استفاده کنید بر اساس فشار منفی ایجاد شده تهویه بهتری نسبت به شیشههای جانبی وجود خواهد داشت. به دلیل تفاوت فشار بین هوای داخل و بیرون خودرو، هوای تازه وارد کابین شده و سرنشینان حس بهتری خواهند داشت.
بهبود میدان دید: تماشای آسمان برای سرنشینان باعث لذت بردن آنها از مسیر خواهد شد و قطعاً خستگی کمتری در سفرهای طولانیمدت خواهند داشت.
جنبه ایمنی: در زمان وقوع تصادف اگر نتوان دربهای خودرو را باز کرد سانروف گزینه بهتری برای خروج از خودرو خواهد بود. طراحی سانروف به گونهای انجام شده که فرار از این بخش را راحتتر کند.
انواع سانروف
بعد از اینکه یاد گرفتیم سانروف چیست نوبت این است که با انواع آن آشنا شویم. سانروف از ابتدای ورود به خط تولید تاکنون تغییرات زیادی کرده است و امروزه تنوع زیادی دارد. تنوع مدلهای مختلف سانروف را میتوان در میزان باز و بسته شدن آنها، نوع باز و بسته شدنشان و فرمی که در سقف تعبیه میشوند، دید. به این ترتیب سانروف به انواعی که در ادامه خواهد آمد تقسیم میشود:
۱. سانروف پاپآپ
این نوع سانروف رو به بالا حرکت کرده و برای باز شدن از سقف کامل جدا میشود. باز کردن آن بهصورت دستی صورت میگیرد و نمونه اتوماتیک ندارد. برای باز کردن آن، باید پنل سانروف را بهسمت بالا حرکت داد.
۲. سانروف توکار
این مدل که سانروف داخلی نیز نامیده میشود، هنگام جمع شدن به داخل سقف خودرو میرود. به این صورت که درون سقف این خودرو که بهصورت استاندارد با ضخامت بیشتری نسبت به سقفهای معمولی تولید میشوند، شکافی برای جای گرفتن بخش جمعشونده سقف در نظر گرفته میشود. سانروف هنگام جمعشدن مانند یک کشو داخل میرود. این نوع سانروف میتواند خودکار یا دستی باشد.
۳. سانروف اسپویلر
این نوع سانروف نیز از نمونههایی است که پنل آن کامل باز نشده و تنها با زاویهای مشخص بهسمت بالا حرکت میکند. البته با این تفاوت که قسمت عقب آن متحرک و بخش جلویی ثابت است. سانروف اسپویلر معمولا خودکار است و در خودروهای سایز کوچک مانند مینیها و هاچبکها مورد استفاده قرار میگیرد.
سانروف پانورامیک (Panoramic)
این نوع سانروف ها که به سانروف های چشم انداز نیز مشهور هستند، جدیدترین نوع سانروف محسوب میشوند که حاصل ترکیب شدن و کنار هم قرار گرفتن دو پنل شیشه ای هستند. شما میتوانید هر یک از این دو پنل را جابجا کنید و باز نمایید. یکی از این پنل ها برای سرنشینان جلو و یکی از آن ها برای سرنشینان عقب است.
سانروف داخلی (In-Built)
سانروف توکار یا سانروف داخلی، نوعی از سانروف است که موقع جمع شدن داخل بدنه خودرو ( سقف آن ) پنهان میشود. در سقف این خودرو ها ( که نسبت به بقیه خودرو ها ضخامت بیش تری دارد، یک شکاف متناسب با اندازه سانروف تعبیه شده است که سانروف موقع جمع شدن داخل آن پنهان شود. این مدل سانروف ها در گذشته از فلز ساخته میشدند اما هم اکنون شیشه ای هستند.
سانروف اسپویلر (Spoiler)
سانروف های اسپویلر بیش تر در ماشین های کوچک کاربرد دارند. این سانروف ها برای تهویه بهتر هوا و ورود نور به داخل خودرو به کار میروند و کارکرد آن ها به این صورت است که با زاویه کمی در قسمت عقبی خودرو باز میشوند. کنترل این سانروف ها برقی و الکترونیکی است.
مونروف چیست و چه تفاوتی با سانروف دارد؟
تاریخچه ورود مونروف به خودروسازی از نظر زمانی با سانروف تفاوت چندانی ندارد. مونروف نیز از دهه ۷۰ میلادی وارد خط تولید فورد شد و سپس عمومیت پیدا کرد. مونروف درواقع یک پنل شیشهای یا تلقی است که در سقف کار گذاشته میشود. بنابراین تفاوت این دو در جنس آنها است. چرا که سانروف میتواند فلزی، پارچهای و تیره باشد. لازم به ذکر است که مونروف را تنها از شیشه یا طلق روشن میسازند. مونروف نیز قابلیت باز شدن برای تهویه بهتر دارد اما نه بهصورت کامل. بنابراین تفاوت دیگر این دو را باید در میزان باز و بسته شدنشان دید.
سقف پانوراما چیست؟
سقف پانوراما که از آپشنهای جذاب و دوست داشتنی خودروهای لوکس محسوب میشود در واقع نمونه پیشرفتهتر مونروف است. پانوراما در واقع پنلی شیشهای است که از ابتدا تا انتهای خودرو کشیده میشود و سرنشینان ردیف عقب و جلو را کاملا از منظره آسمان بهرهمند میکند. بنابراین اولین تفاوت پانوراما و مونروف در همین مساحت آنها گنجانده میشود. مونروف تنها سرنشینان ردیف جلو را حمایت میکند و عموما سرنشینان ردیف عقب بهرهای از منظره آن نمیبرند. بر همین اساس میتوان پانوراما را بهنوعی دو سانروف چسبیده به هم دانست. چیزی شبیه به سانروف چشمانداز یا پانورامیک بدون تیغه یا تیری که در وسط آن وجود دارد.
اما تفاوت عمده این سقف با مونروف در جنس شیشه مورد استفاده است. شیشه این سقف از جنس پلیکربنات است که به قطر ۵ سانتیمتر طراحی میشود. پانوراما همچنین قابلیت این را دارد که علاوهبر اهدای نور بیرون و منظره جذاب آسمان به کابین و سرنشینان، تنها ۶۰٪ انرژی خورشید را به داخل خودرو وارد کند و ۱۰۰٪ از ورود اشعه UV به داخل خودرو جلوگیری نماید. سقف پانوراما نیز مانند سانروف و مونروف قابلیت باز و بسته شدن دارد و این قابلیت به دو صورت کامل و نیمه اجرا میشود. سقف پانوراما برخلاف تصور عمومی خطری برای راننده و سرنشینان ندارد چرا که طراحان برای ساخت سقف پانوراما از شیشههای سخت و بسیار ضخیم استفاده میکنند و در صورت چپکردن خودرو هیچ آسیب و خطری برای سرنشینان خودرو ایجاد نمیکند.