سیستم تعلیق خودرو چیست و چه وظایفی دارد؟
معمولاً وقتی درباره عملکرد خودرو صحبت میکنیم اکثر افراد به اسب بخار، گشتاور و شتاب فکر میکنند اما تمامی قدرت تولیدی پیشرانه تا زمانی که راننده نتواند خودرو را کنترل کند بیفایده خواهد بود. به همین خاطر است که مهندسان اهمیت زیادی به سیستم تعلیق خودرو میدهند. این بخش خودرو باید حداکثر تماس را بین لاستیکها و سطح جاده فراهم کند تا هندلینگ خوبی به دست آید و درعینحال سرنشینان نیز سواری راحتی را تجربه نمایند.
سیستم تعلیق خودرو car suspension مجموعهای متشکل از لاستیکها، فنرها، جذبکنندههای شوک و اتصالاتی است که وسیله نقلیه را به چرخها مرتبط کرده و باعث حرکات نسبی بین آنها میشود. سیستمهای تعلیق بکار رفته در خودروها باید وظیفه سخت و چالشبرانگیز حفظ هندلینگ و کیفیت سواری را بر دوش بکشند. تماس حداکثری چرخها با سطح جاده برای سیستم تعلیق اهمیت زیادی دارد و از سوی دیگر این مجموعه به خاطر تنشهای مداوم و تحمل نیروهای زیاد در معرض استهلاک قرار دارد. باید به این نکته اشاره کنیم که در اکثر خودروها طراحی سیستم تعلیق بخش جلو و عقب آنها متفاوت است.

اگر جادههای ما کاملاً تخت و بدون ناهمواری بودند نیازی به سیستم تعلیق نداشتیم اما اصلاً اینطور نیست و حتی بهترین بزرگراهها نیز دارای ناهمواریهای ملایمی هستند که میتوانند با چرخها تماس داشته باشند. همین ناهمواریها هستند که نیروهای زیادی را به چرخها وارد میکنند. بر اساس قوانین نیوتون، تمامی نیروها دارای جهت و بزرگی هستند و یک دستانداز در جاده باعث بالا و پایین رفتن چرخ میشود. البته بزرگی نیرو به ابعاد چاله بستگی دارد هرچند بهطورکلی چرخ خودرو با عبور از دستانداز یک شتاب عمودی را تجربه میکند.

بدون وجود ساختاری حد واسط تمامی انرژی عمودی چرخ به فریم خودرو وارد خواهد شد. در چنین شرایطی لاستیکها میتوانند تماس خود با سطح جاده را بهطور کامل از دست بدهند. پس از آن به خاطر نیروی رو به پایین جاذبه لاستیکها میتوانند دوباره به سطح جاده برخورد کنند. چیزی که نیاز خواهیم داشت یک سیستم برای جذب شتاب عمودی چرخ است که به فریم و بدنه خودرو اجازه پایداری و راحتی سواری را بدهد. مطالعه نیروهای موجود در یک خودروی متحرک اصطلاحاً دینامیک خودرو نام دارد و شما باید برخی از مفاهیم موجود در این زمینه را جهت درک کار سیستم تعلیق بدانید. اکثر مهندسان صنعت خودرو دینامیک خودروی متحرک را از دو جهت بررسی میکنند: